Ποδηλατικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου

O Συλλογος

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

14797397_10207836964305538_1732891413_n

Η ιδέα για τη δημιουργία του Ποδηλατικού Συλλόγου υπήρχε από παλιά, αλλά ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 από μία ποδηλατική παρέα του Ωραιοκάστρου. Η προώθηση της ποδηλασίας και η αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων, η ανάγκη για μια διαφορετική ποδηλατική δράση στην περιοχή και η επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που προέκυψαν με τα ποδηλατικά μονοπάτια με πρωτοβουλία του τωρινού προέδρου Γιώργου Μουρατίδη, οδήγησαν στην ίδρυση του.

Το κάλεσμα λοιπόν αυτό κατάφερε να ενώσει όλες τις παρέες τον απανταχού downhill- άδων στο Ωραιόκαστρο και ευρύτερα στην Θεσσαλονίκη καθώς κι των άλλων ειδών ποδηλασίας , ώστε να μαζευτεί ο απαιτούμενος αριθμός μελών αλλά και χρημάτων για τις διαδικασίες ίδρυσης και αναγνώρισης του ποδηλατικού συλλόγου Ωραιοκάστρου.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2012 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και ο ποδηλατικός σύλλογος με την επίσημη μορφή του και την νομική αναγνώριση έγινε πραγματικότητα. Αμέσως ξεκίνησε η δράση του για μια διαφορετική προσέγγιση στα ποδηλατικά δρώμενα από έναν σύλλογο που δεν έχει αυτοσκοπό το κέρδος ή την παραγωγή αθλητών και έτσι απαλλαγμένου από όλα τα αρνητικά που χαρακτήριζαν μέχρι σήμερα ανάλογες δράσεις.

Η φιλοσοφία του συλλόγου είναι η ανάπτυξη της ποδηλασίας και κυρίως της ορεινής ποδηλασίας, που απαιτεί η μορφολογία του Ωραιοκάστρου, σύμφωνα με το ορεινό ανάγλυφο του που αποτελεί και το συγκριτικό του πλεονέκτημα!

Έτσι λοιπόν άμεσα ξεκίνησαν οι επαφές με τους επίσημους φορείς, δασαρχείο και δήμο Ωραιοκάστρου για τη διευθέτηση των ζητημάτων, τη χάραξη και την κατασκευή νόμιμων και χαρτογραφημένων ποδηλατικών μονοπατιών στο βουνό του Ωραιοκάστρου. Χαρακτηρισμένα ποδηλατικά μονοπάτια για κάθε τύπου ποδηλάτου βουνού, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις άλλες δραστηριότητες αναψυχής στο βουνό. Στην προσπάθεια αυτή υπήρξε μια αρμονική και παραγωγική συνεργασία με το δήμο Ωραιοκάστρου και το δασαρχείο και για αυτό ο Ποδηλατικός σύλλογος τους ευχαριστεί.

Η φιλοσοφία λοιπόν του συλλόγου δεν περιορίζεται μόνο στο «απλά καβαλάω το ποδήλατο» και βγαίνω στο βουνό, αλλά νιώθω και αγαπώ το βουνό, το εκτιμώ για τη δυνατότητα που μου προσφέρει και το σέβομαι, όπως σέβομαι και τους γύρω μου. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας πλήρης και αυτόνομος ποδηλάτης , πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσει τα πάντα γύρω από το ποδήλατο και τα απρόοπτα του βουνού, με περιβαλλοντική συνείδηση.

Στόχος του συλλόγου είναι η διάδοση της σωστής ορεινής ποδηλασίας στο Ωραιόκαστρο αλλά και πέρα από αυτό. Η ενημέρωση του κάθε ένα που θέλει να ασχοληθεί με το ποδήλατο σε κάθε του μορφή, είτε σαν χόμπι, είτε σαν αναψυχή και απλή μετακίνηση, είτε ακόμη και σαν αθλητική δραστηριότητα.

Όλες οι δράσεις του συλλόγου οργανώνονται αποσκοπώντας και στην ευαισθητοποίηση του καθενός για το βουνό και την προστασία του μέσα από την καθημερινή σχεδόν συμβίωση με αυτό που απαιτεί η ορεινή ποδηλασία και η ασφαλής διεξαγωγή της σε αρμονία και αλληλοσυμπλήρωση με τις άλλες ορεινές δραστηριότητες.